Cuketové lasagne s kuřecím masem


Dieta, Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty / Sobota, 23 září, 2017

Tento recept mi hlodal v hlavě již nějakou tu dobu. Mám moc rád lasagne, ale ty jsou taková malá kalorická bomba. Před nedávnem jsem dostal cukety a od té chvíle mě pronásledovala myšlenka na cuketové lasagne. No a když už je budu odlehčovat, tak místo hovězího s kuřecím. Je to první pokus a tak jsem byl zvědavý, jak to dopadne a byl jsem překvapen i když to neproběhlo úplně hladce. Nejprve jsem totiž chtěl zkusit plátky cukety upéct, aby do sebe natáhly šťávu, ale to byla slepá ulička.

Cuketové lasagne s kuřecím masem
Cuketové lasagne s kuřecím masem

Pojďme se raději vrhnout na funkční postup. Je to trošku na déle, tak se nebudeme zdržovat.

Suroviny

  • 1 velká cuketa (já měl žlutou o váze cca 700g)
  • 1 menší mrkev
  • 1 malá petržel
  • kus celeru cca 60g
  • 1 kuřecí prso
  • 2 rajčata
  • 1 šalotka
  • 350g rajčatové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 balení Mozzarelly
  • 1 kelímek Ricotty
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Postup jsem jel tak nějak od oka a tak se vám jej pokusím popsat. Množství jednotlivých surovin jsem dával podle sebe, tak je rozhodně neberte jako nějaké dogma. Čekal jsem, že to bude rychlovka, ale ono to chvíli trvalo.

  1. První co začnete dělat je, že si pomelete kuřecí maso. Asi to není úplně nutné, stačilo by hodně najemno nakrájet, ale já zvolil mlýnek na maso. Kuřecí maso jsem umlel nahrubo, za ním poslal 2 stroužky česneku, půlku mrkve, polovinu množství celeru a půlku petržele.
  2. Zbývající půlku mrkve, půlku petržele, zbývající polovinu celeru, stroužek česneku a celou šalotku jsem nakrájet na drobné kostičky.
  3. Do hrnce jsem dal olivový olej a na něm začal restovat nakrájenou zeleninu.
  4. Po orestování jsem přidal namletou směs a pokračoval v restování, dokud se maso celé neudělalo.
  5. Pak jsem vše lehce osolil, opepřil a já specificky přidal své vlastní sušené mleté chilli (já prostě potřebuji, aby to bylo pikantní).
  6. Pak jsem celou směs zalil rajčatovou šťávou, dal hrst sušené bazalky, dle chuti ještě dosolil, opepřil a začal dusit. Během dušení jsem přiléval vodu. Dušení trvalo necelou hodinku, chtěl jsem, aby byla zelenina příjemně měkká, ale aby byla trošku cítit na skus. Ke konci jsem již nepoužíval pokličku, aby směs příjemně zhoustla.
  7. Během dušení jsem si nakrájel cuketu na dlouhé tenké plátky.
  8. Vzal jsem menší pekáč, jeho dno potřel olivovým olejem a vyložil plátky cukety. Na cukety jsem dal vrstvu masové směsi s omáčkou, na tu dal půlku kelímku ricotty a opět dal vrstvu cukety, zbytek masové směsi, zbytek ricotty. Třetí vrstva cukety byla u mě poslední. Na ní jsem dal na kolečka nakrájená rajčata, na které jsem dal lístky čerstvé bazalky a na konec jsem celý povrch pokryl na plátky nakrájenou mozzarellou.
Cuketové lasagne s kuřecím masem
Cuketové lasagne s kuřecím masem

Pekáček jsem zakryl a dal na 25 minut do trouby rozehřáté na 200°C. Pak jsem pekáček odkryl a nechal v troubě tak dlouho, dokud se Mozzarella na povrchu pěkně nezapekla a nezískala příjemně nahnědlou barvu. Nervozita před prvním ochutnáním byla veliká, ale to příjemné překvapení, že to chutná báječně, bylo super.

Cuketové lasagne s kuřecím masem
Cuketové lasagne s kuřecím masem

Popsal jsem vám tady prvotní postup. Vím, že tohle budu v budoucnu vařit, tak pokud postup vylepším, určitě jej zde doplním.

Vždy má smysl něco vyzkoušet

Tento recept je fajn. Podle mě je vhodný pro lidi, kteří musí nebo chtějí držet bezlepkovou dietu. Navíc, pokud by člověk nahradil kuřecí maso například Tofu nebo jinou podobnou bílkovinou, byl by vhodný i pro vegetariány.

Za mě, spokojenost obrovská, jen jsem to zatím jedl jen já, tak nevím, co na to řeknou jiní, pokud to u mě ochutnají. No, to se ukáže, ale vážně to zkuste, stojí to za tu práci i za tu příjemnou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *