Cuketové placičky s kari


Chuťovky, Hlavní jídlo, Indie, Jen tak recepty, Předkrmy, Večeře / Pátek, Srpen 25th, 2017

Dnes jsem si připravil další ze svých oblíbených receptů. Jelikož mám moc rád orientální kuchyni, tak tento recept mi připomíná mou oblíbenou Indii, ačkoliv je v něm kari koření, které se v Indii vlastně nepoužívá, jelikož je to koření, které si vytvořili Britové v době, kdy Indie byla jejich kolonií. Nicméně toto koření se velice rozšířilo po celém světě a tak se nad tím dnes již nikdo nezamýšlí. Během mého pobytu v Indii jsem si uvědomil, že ačkoliv miluji maso, v kombinaci s výrazným kořením jej vlastně mít nemusím a prožitek z jídla je stejně naplňující. Takže pokud nevíte co si udělat z cuket, tak tady máte inspiraci.

Ingredience:

  • 400g cukety, kterou zbavte středů se semínky a nastrouhejte na hrubém struhadle
  • 1 lžička kari koření
  • 1 čerstvou chilli papričku (já miluji opravdu pálivá jídla, takže dávám klidně 3, ale můžete je vynechat, můžete je nahradit sučeným chilli, to je hodně o vaší preferenci)
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 2 jemně nakrájené jarní cibulky
  • ½ lžičky čerstvých lístků tymiánu (nebo špetku sušeného)
  • 1 vejce
  • 70ml mléka
  • 140g hladké mouky
  • 1½ lžičky kypřicího prášku
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Cuketu zbavených středů se semínky a nastrouhanou nahrubo prosolte a dejte do cedníku, ve kterém ji nechejte 20 minut. Během toho cuketa pustí vodu. Pak ji propláchněte vodou a důkladně vymačkejte. V míse ji smíchejte s kari kořením, prolisovaným česnekem, jemně nakrájeným chilli, jemně nakrájenou jarní cibulkou a tymiánem. Směs osolte a důkladně opepřete. V druhé misce smíchejte vejce s mlékem a postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva. Do těstíčka pak vmíchejte směs s okořeněnou cuketou a pořádně promíchejte.

Nyní již můžete začít smažit placičky. Mě se nejvíce osvědčil lívanečník s kameninovým povrchem, který má tlusté nepřilnavé dno a nepoškrábe se. Pak již jen smažíte placičky, dokud nemají krásnou nazlátlou barvu. Těsta nemusíte dávat mnoho, díky kypřícímu prášku při smažení lehce nebyde. Nebojte se smažit trošku déle, osobně vždy po rozpálení pánve stáhnu na malý plamen a před smažením každé placičky dám do místa na lívanec trošku rostlinného oleje.

Placičky si můžete uživat jen tak, nebo si na ně můžete dát zakysanou smetanu, což je ještě zjemní, můžete na ně dávat různé chutney nebo je můžete zapékat se sýrem dle chuti. Různým kombinacím se meze nekladou a osobně si myslím, že na nich může fungovat i něco sladkého.

2 Replies to “Cuketové placičky s kari”

  1. Mám plnou pusu (hubu) slin a nejen pro to, že nás v lázních krmí velmi dietně, ale hlavně pro to, že naše dieta je prostá jakékoliv chuti. Tak trpím a tiše ti závidím.

    1. Tohle si můžete dělat doma taky, je to dietní a přitom moc dobré. hotové to máte za pár minut a chuťové pohárky to naprosto uspokojí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *