Medová mrkvová polévka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Čtvrtek, 17 srpna, 2017

A jsem zpět s dalším mým oblíbeným receptem. Tuto polévku vařívám doma již několik let. Recept pochází z magazínu obchodu Albert, který jsem si za mnoho let oblíbil. Odhlédnu-li od spousty reklamních sdělení, mnoho receptů je kvalitních a sám jsem jich mnoho vyzkoušel a některé z nich zůstaly v mém kuchařském repertoáru. Samozřejmě jsem si některé lehce poupravil, ale spousta z nich je tak dobrých, že není nutné cokoliv měnit. Jedním z těchto receptů je i tento o kterém budu psát, Medová mrkvová polévka.

Suroviny

  • 3 lžíce másla
  • 2 malé pórky nebo jeden větší
  • 800g mrkve
  • 2 lžíce medu (množství si můžete upravit sami jak moc sladkou polévku chcete)
  • 1 bobkový list
  • 2,5l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • petržel
  • zakysaná smetana

Postup

Pojďme vařit.

  1. Vezměte větší hrnec a v něm rozpusťte máslo. Na másle orestujte pórek, který nakrájíte na menší kousky (to vám zkrátí restování, na konci budeme stejně mixovat). Restování trvá přibližně 3 minuty nebo do chvíle, kdy vám pórek hezky změkne.
  2. Pak přidáte nahrubo nastrouhanou mrkev, med, bobkový list a opékejte další přibližně 2 minuty. Když to bude déle, taky se nic nestane.
  3. Po té vše zalijte zeleninovým vývarem (jeho volbu nechám na vás) a polévku přiveďte k varu. Pokud jste použili vývar již osolený, tak v tuto chvíli nesolte, pokud máte domácí neosolený vývar, doporučuji v  tuto chvíli trochu osolit.
  4. Pak stáhněte oheň a nechte probublávat. Recept uvádí půl hodiny, ale nejlepší máte, když si pohlídáte, že mrkev krásně změkla. Je to důležité pro finální mixování. Když bude totiž mrkev ještě tvrdá, udělá vám to hrubou strukturu. Když bude měkká, tak polévku umixujete nádherně do hladkého krému, který vám pak sklouzne do žaludku úplně sám.
  5. Když je mrkev měkká, polévku tedy rozmixujte. Můžete použít tyčový mixér (to dělávám já) nebo blender. Použijte to na co jste zvyklí.
  6. Nyní polévku ochutnejte a máte možnost doladit chutě. Pokud chcete sladší, přidejte trošku medu. Pokud je to potřeba, dosolte. Dle chutě opepřete. Já mám chuť pepře rád a tak přidávám pepře více, ale ne každý to má rád stejně.
  7. Nechte ještě chvíli provařit, přibližně 10 minut a můžete podávat. Při servírování do hlubokého talíře přidejte lžíci zakysané smetany (ta chuť mírně zjemní, nicméně znám pár lidí, kteří si ji dávají bez zakysané smetany).
  8. Na závěr posypte nadrobno nakrájenou pažitkou, ta tomu dá tu správnou finesu.

Přeji vám dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedla.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *