Pikantní dýňová polévka od Zuzky


Chilli, Jen tak recepty, Mezinárodní, Polévky / Čtvrtek, 4 května, 2017

Já vím, že jsem vás zase chvíli zanedbával, ale moc jsem toho neuvařil a spíš jsem si nechal uvařit. No a když jsem vařil, tak jsem kuchtil věci, které již znáte. Ale před 14ti dny, když jsem trávil opět krásný víkend se Zuzkou, jsem si nechal uvařit báječnou dýňovou polévku. Takže to, co vám dnes ukážu jsem nevařil já, ale ano vařila Zuzka, já jen stál vedle ní, občas podal pomocnou ruku při krájení a snažil se celý recept uložit do své hlavy. Přátelé a kamarádi, výsledek byl skvělý a věřte mi, že nejsem ovlivněn pouze svou bezednou náklonností. Kdo mě znáte víte, že jsem nekompromisní kritik. Tohle si doma udělejte, protože vaše chuťové pohárky budou zpívat ódy. Recept si můžete snadno upravit podle svých preferencí, nicméně Zuzka zná moje chutě a dokázala se do nich přesně trefit. Tak pojďte vařit.

Pikantní dýňová polévka od Zuzky

Ingredience:

  • 1 máslová dýně
  • 1l vývaru (kuřecí nebo hovězí)
  • 3 lžičky kari koření
  • 4 stroužky česneku (pokud nejste hodně česnekoví, dejte méně, ale minimálně 1 stroužek)
  • sůl
  • pepř
  • sušené chilli (Já samozřejmě použil svou vlastní směs z mnou vypěstovaných chilli papriček. Nechyběly ani Trinidad Scorpion Moruga.)
  • muškátový oříšek
  • koriandr

Zuzka mi říkala, že se dá použít jakákoliv dýně, ale v obchodě vybrala máslovou. Osobně se přiznám, že jsem tuto dýni nikdy nejedl a velice příjemně mě překvapila její nasládlá chuť a proto ji zařazuji jako pevnou ingredienci do této polévky. Máslová dýně má dost tuhou slupku a tak je nutné dýni oloupat. Jaký postup zvolíte nechám jen na vás. Dýni pak nakrájíte na kostky a odstraníte semínka. Dýni dáte vařit do 1l vývaru a vaříte tak dlouho, dokud nezměkne (Čas jsem nestopoval, ale měkké brambory poznáte taky ne?). Vodu osolte a důkladně opepřete. To myslím vážně, pepře opravdu požehnaně, je to skvělé. My jsme použili čerstvě namletý vícebarevný pepř, ten mám já osobně nejraději. Během vaření si oloupete stroužky česneku. Bývá vám někdy po česneku těžko? Tak pak po oloupání stroužek rozřízněte a vytáhněte střed a uvidíte tu změnu. Jakmile je dýně měkká, pak přichází na řadu tyčový mixer. Dýni opravdu velice důkladně rozmixujte. Vraťte na sporák a pokračujte ve vaření na mírném ohni. Do polévky přidejte prolisovaný česnek, kari koření, sušené chilli, nastrouhaný muškátový oříšek (nepřežeňte to) a přibližně 5 minut nechte provařit. Já jsem uchyl do chilli a tak mám spoustu sušených papriček, tudíž si můžu vyrábět různé vlastní směsi. Pokud na tom nejste stejně, zkuste si koupit aspoň nějaké chilli šupinky, popřípadě chilli v mlýnku. Ochutnejte a dosolte a dopepřte. To je vlastně již finále. Chvíli nechte provařit a můžete servírovat. Na talíři ozdobte čerstvým koriandrem a pokud chcete ještě přitvrdit, jemně posypte šupinkami chilli. Ten koriandr je naprosto luxusní a určitě si jej dejte, tedy pokud k němu nemáte nějaký osobní odpor.

Já si tuto polévku zamiloval a tak zkuste i vy, nebudete litovat. Existuje mnoho druhů dýňových polévek a tato patří mezi mé nejoblíbenější.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *