Tvarohová bábovka mojí babičky


Česká, Dezerty, Jen tak recepty / Čtvrtek, 9 března, 2017

V neděli jsem čekal návštěvu, prej po obědě, co s tím? V sobotu jsem pekl rohlíky, ale nabídnout návštěvě ke kávě rohlík není asi velká hitparáda. Musím udělat něco, co už mám najetý, něco co všem chutná a moc chutná. Mí drazí Kožárovci nemohou ode mě dostat nic polovičatého. Vždy jim chutnala tvarohová bábovka mojí babičky, tak jim ji tentokrát udělám v plné verzi, tedy i s oříšky.

Tuhle bábovku děláme v rodině již léta. Není to žádný tajný recept a jsem přesvědčený, že jej mnoho lidí zná. U nás je to asi nejoblíbenější sladkost, kterou rodina peče. Zvláštní je, že pokud není kůrčička téměř připečená, tak to není ono, ale asi je to zvyk.

Ingredience:

  • 250g másla (kostka) + trocha másla na vymazání formy
  • 250g moučkového cukru + plus trochu na pocukrování bábovky
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g tvarohu tučného měkkého (kostka, ale pozor nesmí to být ten ve vaničce, ale pěkně v takovém alobalovém papíru)
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhanka na vysypání formy
  • vrchovatá pěst vlašských ořechů (volitelně, nemusí tam být)

Aby jste nemuseli na nic čekat, dříve než začnete dělat těsto, zapněte si troubu a nastavte na ni 250°C.

Vezměte raději větší mísu a v ní utřete do pěny povolené máslo a moučkový cukr. Pak přidejte 4 žloutky a důkladně rozmíchejte. Přidejte kostku tvarohu a opět důkladně rozmíchejte. Postupně přimíchávejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a pak vmíchejte vanilkový cukr. Na úplný závěr vmíchejte sníh ze čtyř bílků. Pokud chcete ještě vylepšit, můžete přidat nasekané vlašské ořechy. Těsto je dost hutné, ale nebojte se nic, je to naprosto v pořádku.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypete strouhankou. Opatrně do ní dáte těsto a necháte jej hezky usadit, můžete si trošku pomoci stěrkou. Pak dáte do trouby a necháte 15 minut péct na 250°C. Po 15ti minutách snížíte teplotu na 200°C, překryjete alobalem a pečete dalších 40 minut. Na posledních 5 minut odstraníte alobal.
Jak jsem psal v úvodu, kůrka je až téměř připálená, my to tak děláme vždy, ale když budete péct o 5 minut kratší dobu, nebude to tak výrazné, jen já prostě nevím, zda bude bábovka úplně propečená, ale asi jo, však to můžete zkusit. Prosím, berte v úvahu, že každá trouba peče jinak a tak si musíte pečení hlídat. Až si ji upečete 10x už to bude špica :-). EDIT: Tak mě asi picne, rodina to peče v keramice a ta potřebuje více času. Takže pokud pečete jako já v plechové formě, fakt uberte těch 5 minut. Já to brzo zkusím taky zkrátit, když vám to taky budu aktualizovat. Seřežu ségru rákoskou, že mi to u receptu nenapsala.

Po upečení necháte chvíli stát a pak bábovku vyklopíte a důkladně pocukrujete. Bábovka je nádherně vláčná a šťavnatá, ne nějaká vysušená olejovka.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

4 Replies to “Tvarohová bábovka mojí babičky”

  1. Pekla jsem poprve a rovnou 2x beranky v kameninove forme. Uzasne lehce se vyklopily a byly skutecne vlacne a vyborne. Jen jsem dala jen 200g mouck. cukru.
    Vcera jsem chtela upect babovku. Nepovedla se, srazila se – udelal se silny brousek. Dobra byla stejne, snedli jsme ji, ale chtela bych vedet, poradit, jaky mohl byt duvod neuspechu.
    Neschovala jsem si vas recept, jen opsala a ted konecne nasla original
    1) Dala jsem min cukru (jen 180g)
    2) Testo jsem dala do plechove 26 cm dortove formy s babovkovym dnem. Testo nevyplnilo celou formu po okraj
    3) troubu jsem mela na 190° pro zacatek, pak jsem ztlumila jen na 185 a pekla asi 40 min. Testo krasne vyhehlo, ale po opatrnem vyndani a vychladnuti bylo nizke, srazene.
    Ted, kdyz jsem mela moznost precist vas recept, tak vidim, ze i v plechove forme pecete jako v kameninove v zacatku na vysoke teplote a pak snizite.
    Pokud by nekdo mel nejakou radu – byla bych vdecna.
    Zkousela jsem kdysi pect podle jineho receptu tvarohovy vanocni bochanek a mela jsem stejne 1/2 na 1/2 uspechy / neuspechy.
    Recept na beranka/babovku je daleko nejlepsi a nejchutnejsi a zdal by se bezproblemovy.
    Prosim a dekuji za rady
    Domnivam se, ze to byla hlavni chyba.

    1. Upřímně řečeno se domnívám, že to mohlo být tím, že jste pekla na nižší teplotu a v bábovce mohlo být ještě hodně vlhkosti. Nicméně mě se toto nikdy nestalo a tak je to jen domněnka. Já opravdu peču jak v plechové formě na bábovku, tak i v kameninové, stejně tak i v kameninové formě na beránka. U různých materiálů je nutné si pohlídat dobu pečení, protože v plechové formě bude mít tendenci se dříve připéct, na rozdíl od té kameninové. V dortové formě jsem ještě nepekl, tak v tom zkušenost bohužel nemám.
      Jak píšete, bábovka vždy krásně nabyde při pečení, nicméně aby pak spadla jsem bohužel ještě nezaznamenal. Může to mít i nějakou spojitost s tím, že v dortové formě je velká plocha a jen malá část, která vytvoří kůrčičku a u bábovky či beránka muže hezky podržet.
      Mě když se výjimečně nepovede, tak je to tím, že na ni zapomenu, peču déle a pak je připálená. To pak zuřím, protože mou chybou je to, že si prostě nenastavím minutovník, který by mě upozornil, že už je čas a já se spoléhám pouze na to, že si to prostě pohlídám na hodinách.

  2. Tento recept jsem zkoušela, a mohu říci že jsem si tak dobře nepochutnala.
    Připravila jsem pro návštěvu, a jen co jsem bábovku položila na stůl, byla pryč.
    Děkuji za recept.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *