Tvarohová bábovka mojí babičky


Česká, Dezerty, Jen tak recepty / Čtvrtek, 9 března, 2017

V neděli jsem čekal návštěvu, prej po obědě, co s tím? V sobotu jsem pekl rohlíky, ale nabídnout návštěvě ke kávě rohlík není asi velká hitparáda. Musím udělat něco, co už mám najetý, něco co všem chutná a moc chutná. Mí drazí Kožárovci nemohou ode mě dostat nic polovičatého. Vždy jim chutnala tvarohová bábovka mojí babičky, tak jim ji tentokrát udělám v plné verzi, tedy i s oříšky.

Tuhle bábovku děláme v rodině již léta. Není to žádný tajný recept a jsem přesvědčený, že jej mnoho lidí zná. U nás je to asi nejoblíbenější sladkost, kterou rodina peče. Zvláštní je, že pokud není kůrčička téměř připečená, tak to není ono, ale asi je to zvyk.

Ingredience:

  • 250g másla (kostka) + trocha másla na vymazání formy
  • 250g moučkového cukru + plus trochu na pocukrování bábovky
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g tvarohu tučného měkkého (kostka, ale pozor nesmí to být ten ve vaničce, ale pěkně v takovém alobalovém papíru)
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhanka na vysypání formy
  • vrchovatá pěst vlašských ořechů (volitelně, nemusí tam být)

Aby jste nemuseli na nic čekat, dříve než začnete dělat těsto, zapněte si troubu a nastavte na ni 250°C.

Vezměte raději větší mísu a v ní utřete do pěny povolené máslo a moučkový cukr. Pak přidejte 4 žloutky a důkladně rozmíchejte. Přidejte kostku tvarohu a opět důkladně rozmíchejte. Postupně přimíchávejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a pak vmíchejte vanilkový cukr. Na úplný závěr vmíchejte sníh ze čtyř bílků. Pokud chcete ještě vylepšit, můžete přidat nasekané vlašské ořechy. Těsto je dost hutné, ale nebojte se nic, je to naprosto v pořádku.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypete strouhankou. Opatrně do ní dáte těsto a necháte jej hezky usadit, můžete si trošku pomoci stěrkou. Pak dáte do trouby a necháte 15 minut péct na 250°C. Po 15ti minutách snížíte teplotu na 200°C, překryjete alobalem a pečete dalších 45 minut. Na posledních 5 minut odstraníte alobal.
Jak jsem psal v úvodu, kůrka je až téměř připálená, my to tak děláme vždy, ale když budete péct o 5 minut kratší dobu, nebude to tak výrazné, jen já prostě nevím, zda bude bábovka úplně propečená, ale asi jo, však to můžete zkusit. Prosím, berte v úvahu, že každá trouba peče jinak a tak si musíte pečení hlídat. Až si ji upečete 10x už to bude špica :-). EDIT: Tak mě asi picne, rodina to peče v keramice a ta potřebuje více času. Takže pokud pečete jako já v plechové formě, fakt uberte těch 5 minut. Já to brzo zkusím taky zkrátit, když vám to taky budu aktualizovat. Seřežu ségru rákoskou, že mi to u receptu nenapsala.

Po upečení necháte chvíli stát a pak bábovku vyklopíte a důkladně pocukrujete. Bábovka je nádherně vláčná a šťavnatá, ne nějaká vysušená olejovka.

2 Replies to “Tvarohová bábovka mojí babičky”

  1. Tento recept jsem zkoušela, a mohu říci že jsem si tak dobře nepochutnala.
    Připravila jsem pro návštěvu, a jen co jsem bábovku položila na stůl, byla pryč.
    Děkuji za recept.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *