Domácí rohlíky (recept Martina Kubíka)


Česká, Jen tak recepty, Pečivo / Úterý, 21 února, 2017

Pořád na internetu hledám co nového vyzkoušet a tak jsem na Facebooku narazil na skupinu PecemPecen. Je to neuvěřitelná skupina mnoha lidí, kteří hlavně pečou chleba, ale často se tam objeví i něco jiného. Jednou takhle na mě vyskočily nádherné rohlíky a já začal pátrat po receptu. Měl jsem štěstí, protože v komentářích se objevil link na recept. Tak tohle musím zkusit. Recept je tak jednoduchý, to klapne.

Postupoval jsem přesně podle receptu a neudělal jsem chybu. Přátelé, Veve a její spolužačka Niki se olizovaly za ušima a já byl rád, že jsem alespoň jeden rohlík ukořistil pro sebe. A potvrzuji, jsou naprosto boží. I druhý den jsou krásně měkké a vláčné. To vážně vyzkoušejte. Za tu práci to stojí.

Ingredience:

  • 500g hladké mouky
  • 260g vlažné vody (jako pamatujete ze školy gramy=mililitry)
  • 30g sádla
  • 2 lžičky soli
  • 20-22g droždí, podle kostky jakou koupíte, prostě půlku (vyprdněte se na sušené)
  • 1 lžička cukru (já použil práškový)
  • něco čím budete chtít posypat (já nic neměl, tak jsem je nechal holé)

Postup byl jednoduchý. Do velké mísy jsem přes síto prosil mouku, udělal v ní důlek. Do něj nadrobil droždí, dal cukr a zalil trochou vody a promíchal s troškou mouky (ne vší), abych vyrobil kašičku na kvásek. Dal na topení 15 minut aby kvásek vzešel. Pak už jsem do mísy doházel zbývající ingredience (hele bacha, bez toho na posypání, jo?) a pořádně promíchal. Použil jsem nový ruční mixer (ségra díky za krásný vánoční dárek) na zpracování těsta. Odhaduji to tak na 5 minut robotické práce. Těsto se krásně přestane lepit a pak jsem ho ještě chvíli prohnětl ručně. Hodil zpět do mísy a opět dal na topení, aby vykynulo. Nezapomeňte překrýt, já utěrkou a nechte kynout 30 minut. Já to tam možná nechal déle, páč jsem se koukal na něco v bedně. Pak jsem těsto rozdělil na 8 stejných dílů a vrhl se na tvorbu rohlíků. Přátelé, klidně to rozdělte na 10 dílů, bude to pohoda. Zase když jsem snědl jeden velký, mohl jsem se chvástat, že jsem snědl jen jeden rohlík :-).

Tvarování rohlíků je jednoduché. Rozhodně nemusíte ničím podsypávat, je dokonce nežádoucí, aby se vše hezky spojilo. Z těsta si vytvarujete něco jako trojúhelník, rozválíte jej na cca 3mm a od širší strany srolujete ke špici. Pak ještě chvíli válejte, aby se to hezky spojilo a máte první rohlík, hurá. Tak a teď ještě 7x nebo 9x, podle toho, jestli jste mě poslechli. Hele nebojte se, že budou vypadat trochu tenké, ony nakynou, věřte mi.

Na plech dáte pečící papír nebo pečící silikon nebo co používáte, rohlíky vyskládáte, překryjete fólií a opět odnesete na topení a zase necháte kynout, nyní 40 minut. Po 40ti minutách netrpělivého čekání se vydáte pro rohlíky, které už hezky nakynuly a věřte mi, že při pečení ještě narostou. Je to krásná magie. Když vám budou rohlíky pěkně kynout na topení, tak si zapněte troubu na 250°C, na dno dejte hluboký plech a nechtě pořádně rozehřát. Po vykynutí dáte plech do rozehřáté trouby. Brzděte, ještě sundejte tu fólii, to by nebylo dobré a pokropte rozprašovačem rohlíky, aby byly krásně lesklé. Tak teď už je můžete dát do trouby, do hlubokého plechu na dně nalijte vodu, to krásně zasyčí a vytvoří páru a rychle zavřete troubu. Teď máte před sebou 15 minut pečení. Já na posledních 5 minut přepnul troubu na horkovzduch. No a po 15ti minutách mají krásnou hnědou barvičku, určitě to neuspěchejte, světlý rohlík nebude dobrý rohlík.

Teď se ptáte, co to posypání, že? No to jste měli udělat po té co jste rohlíky pokropili vodou a dřív než jste je dali do trouby. Pešík, co? No posypat můžete čím chcete: mák, sezam, kmín, hrubozrnná sůl. Ale jen trošku jo? Špetku.

Po upečení vytáhněte z trouby, dejte na mřížku rohlíky vychladnout, aby pod nimi mohl proudit vzduch, čím se zespod nezapaří a nebudou hnusný.

Takhle jsou naprosto boží.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

8 Replies to “Domácí rohlíky (recept Martina Kubíka)”

  1. Dobrý den, co říct, v noci jsem objevila vaši stránku s receptem na rohlíky od jiné kuchařky odkazující právě na tyhle. Nepovedlo se mi najít rohlíky, co chutnají. Jdu zadělat a s vaším popisem se určitě povedou! Děkuju a vyzkouším.

      1. Dobrý večer, rohlíky se opravdu povedly a mám zákaz dělat jiné, je to zbytečné, když tyhle jsou fakt výborné!

  2. Dobrý den, dělám jen vaše rohlíky jsou prostě luxusníakorát jsem ubrala trochu mouky jelikož každá saje jinak pravda a přidala jsem sádla snad jednou tolik. Je to prostě fantazie díky za receptzdraví Daniela ‍♀️

    1. Dobrý den, moc děkuji za informace. Já jsem zachoval poměry tak, jak je má Martin Kubík, nicméně věřím, že mohou fungovat i jiné poměry a sám rád zkusím více sádla. Mám rád, když jsou rohlíky hodně vláčné, na rozdíl od těch dusíků, co nám nabízejí v obchodech. Moc děkuji a přeji krásný den Pavel

  3. Zdravim, koukam, ze uz je recept starsiho data, ale tu vodu dat dohromady 260 ml anebo vodu na kvasek a pak 260 ml? Dala jsem na kvasek tak 50 ml a pak ten zbytek a zda se mi to celkem ridke

    1. Krásný den, ta voda 260g je dohromady jak na kvásek tak do těsta. Nechte hníst déle, pokud vám to přijde řídké, tohle jsou hodnoty přímo od Martina. Já to přesně takto dělám a funguje to stoprocentně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *