Hovězí na pivu


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 14 února, 2017

Občas se stane, že sedím doma, nebyl jsem nakoupit a při tom vím, že musím něco uvařit, páč tu mám malého strávníka, který jíst opravdu chce. Tohle se mi stalo během jednoho víkendu. Lenost vyhrála a já do obchodu opravdu nešel a najednou přemýšlím, co budu vařit. Kontroluji lednici, mrazák a nakonec vytahuji pár věcí a začínám kouzlit.

Hovězí na pivu

To co teď popíši vyjde zhruba na 2 porce, ale záleží na tom, jací jste jedlíci.

Ingredience:

  • hovězí maso (já měl zrovna nějaký zbytek zadního něco mezi 100-150g)
  • 1/2 mrkve
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 100ml rajčatové šťávy
  • 100ml piva (nějaký klasický ležáček)
  • cukr
  • sůl a pepř

Jestli jsem zvolil opravdu nejlepší postup nevím, ale já to vše smíchal následovně. Do hrnce jsem dal rozehřát sádlo a na něm rychle orestoval na malé kousky nakrájené a osolené hovězí maso. To jsem po té z hrnce vytáhl a na výpek vhodil na malé kostičky nakrájenou cibuli a mrkev. Postupně jsem opékal tak dlouho, dokud není cibule hezky sklovitá. Pokud by bylo v hrnci málo tuku, tak si trošku přidejte, je důležité, aby se mrkev s cibulí nepřipalovala. Jakmile jsem měl mrkev a cibuli pěkně opečenou, tak jsem vmíchal mouku a udělal něco jako jíšku. Tu jsem zalil pivem a důkladně rozmíchal, aby nevznikly hrudky. Pak jsem vlil rajčatovou šťávu a zase pořádně rozmíchal. Vrátil zpět orestované maso, prolisované 2 stroužky česneku, mletou papriku a nechal pomalu dusit. Zhruba po hodině je vše nádherně měkké a šťáva jemně zahuštěná. Nyní je správný čas vše finálně dochutit, tedy dosolit, opepřit a dosladit dle kyselosti rajčatové šťávy. Doslazení je otázkou preferencí. Ta jemná sladko-kyselost s hořkostí piva se příjemně doplňují. Pokud chcete být Babica, tudíž nemáte rajčatovou šťávu, můžete místo ní dát trošku vody a naprdět do toho kečup. Ale já, pokud to není vyloženě nutné, tak kečup při vaření odmítám. Osobně jsem zvolil jako přílohu těstoviny, nejlépe kolínka.

Prosím, berte množství malinko s odstupem, pokud máte omáčku moc hustou, lehce nařeďte trochou vody. Pokud je moc tekutá, nechte déle vařit a zredukujte. Moje recepty bohužel nejsou blbuvzdorné. To neumím.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *