Rizoto jako ze školní jídelny


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Sobota, 14 ledna, 2017

V tuto chvíli by všichni gastro umělci a milovníci epesních jídel měli přestat číst, Zdeněk Pohlreich si totiž již chystá konopné lano, aby se šel oběsit. Jako dítě jsem vždy ve školní jídelně miloval to jejich rizoto. Doma mu říkám oranžové rizoto nebo riziko. Nějaký čas jsem přemýšlel, jak jej udělat, vždy jsem všude jedl takovou tu klasiku českých rizot, tedy rýže smíchaná s nějakým masem a zeleninou. Všem se omlouvám, co mi to vařívali, ale ono to nemá chuť  a je to nuda a tak a prostě je to hnusný. Fakt se omlouvám. Tak jsem zkoušel, jak udělat rizoto, aby chutnalo aspoň trošku jako z jídelny. No a ono se mi to snad i povedlo a dnes moje dcerka tohle jídlo absolutně miluje, zamilovala si ho i má bývalá drahá polovička a vlastně všichni co ho kdy jedli, si jej oblíbili a já jej miluji už od malička. Tak a právě teď nastala ta chvíle kdy vám prozradím ten strašlivě jednoduchý recept.

Oranžové rizoto

Ingredience:

  • 300ml rýže (já vím, že rýže není tekutá, ale já odměřuji rýži ve sklenicích, musíte si to přeměřit/převážit)
  • 1 menší cibule
  • 1/2 mrkve
  • 2 stroužky česneku (pokud je velký tak jen jeden)
  • 1/2 malé plechovky sterilizovaného hrášku (stejně musíte koupit celou tu pidi konzervičku a tu vodu z toho budete potřebovat všechnu)
  • 1 kuřecí prso
  • 100g eidamu (nejlepší je 30% 🙂 )
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl a pepř

Začnete samozřejmě tím, že dáte vařit rýži. Prosím vás, i když je to prasácké jídlo, tak rýže ve varných sáčcích prostě ne, ne, ne, ne. Ne, ne, ne, je to hnus fialový a nedá se do žrát. Navíc uvařit rýži není nic složitého a když to nezvládáte, tak si kupte rýžovar. Ten základní stojí pitomých 300 Kč a rýži uvaří výborně, mám tu zkušenost. Takže rýže se vám vaří a jdeme na krájení. Cibuli nakrájíte na jemné kostičky, stejně tak i mrkev. Kuřecí maso nakrájíte na kostky, bývá fajn, pokud jsou malé, ale když jste líní, taky nevadí. Jen to nedělejte jako prso v celku. Připravíte si oloupaný česnek a vlastně může začít to opravdové kuchařské „umění“. Rád tohle jídlo dělám ve woku nebo v nějaké vysoké pánvi. Přemýšlejte o velikosti, protože tady na velikosti záleží. Budete pak všechno dávat dohromady právě v té pánvi, tak zvolte raději větší než menší. Do pánve dejte olej a jen co se zahřeje, vhoďte cibuli a mrkev a nechte hezky restovat. Pozor určitě ne tak, aby cibule byla dozlatova, to je už moc, ale aby byla hezky sklovitá a měkká. Pak přihodíte kuřecí maso, které osolíte a opepříte a necháte hezky opéct. Během opékání přidáte mletou sladkou papriku. Já mám skvělou papriku od kolegyně v práci, domácí, maďarská, opravdu moc dobrá, ale samozřejmě nějaká Vitana taky stačí. Všechno se to hezky propojí a chvíli restujte. Bacha ať tu papriku nepřipálíte. Pak do pánve vyklopte půlku sterilizovaného hrášku a všechen ten nálev co v konzervičce byl. To je ta tajná přísada, lák z hrášku. To je přesně to, co tomu dá to správnou chuť. Chvíli duste, možná budete muset přidat i trošku vody, aby se vytvořil ten správný sosík, který pak dochutí i tu rýži. Během dusení přidejte lisovaný česnek. Já většinou přikryji pokličkou, ale když si to ohlídáte? V tomto okamžiku, je již rýže uvařená, směs taky připravena a tak do pánve dám veškerou uvařenou rýži a vše společně pořádně promíchám. Určitě si pamatujete, že rýže byla vždy poněkud rozvařená, ono se hodí, pak ještě podlít vše tak 1 dc vody a opět promíchat. Ona ta voda s tím sosem se krásně vsákne do rýže, kterou tím ochutí a navíc to pěkně změkne. Samozřejmě vodu přidávat nemusíte, já to tak dělám. Možná jsem to nezmínil, používám úplně obyčejnou rýži. To že se to jmenuje rizoto, neznamená, že to rizoto opravdu je, tak nevymýšlejte žádné blbosti, kupte obyčejnou dlouhozrnnou rýži a jste OK. Vše vypnu, pánev přiklopím pokličkou, ať si to odpočine a jdu strouhat sýr. Eidam je eidam a jakýkoliv jiný sýr pokazí ten prožitek, takže kupte nenáviděný Eidam 30%, stejně ho všichni kupujete. Nastrouhejte na jemno a můžete podávat. Jak? To je na vás, ale vzpomeňte, tak to vypadalo v jídelně na vaší základní škole.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

38 Replies to “Rizoto jako ze školní jídelny”

  1. Díky, určitě vyzkouším. U nás ve školní jídelně rizoto ještě oblévali nějakou omáčkou a bylo to strašně hustý, ňam! Neví někdo?

  2. Rizoto mně moc chutnalo, ale moje dcera má velmi vybíravý jazyk, tak ohrnovala nos, no co, aspoň pro mě zbyde víc a přeje si přesně to, co dělají ve školní jídelně, tak já už teda nevím

  3. Jasně, to je vaření, kde si nehrajeme na miligramy. Basmati jsem vzal prostě proto, že tu mám pytel. Ještě k fotkám – eidamu jsem tam po focení nasypal daleko více, jenže na fotce by to pak vypadalo jako hrouda strouhaného sýra.
    Váš blog si ještě prozkoumám a výsledky budu cpát do komentářů. Pravda, teď si ujíždím na sous-vide, to je hodně zajímavá záležitost.

    1. Poprvé co se těším vařiti páč už mi ta pinda čínská vrátila chuť i čich… Vypadá to úžasně a díky za vzpomínku z dětství páč rizoto z jídelny bylo jídlo které fakt chutnalo… Tak teď už jen nakoupit ingredience a jdu na to… Jupiiii

    2. Zdeňku, je mi to jasné. Já taky na fotky vše chystám, aby to vypadalo hezky, protože pokud bych to tam dal jak to mám rád, tak by se na ty fotky nedalo koukat. Já si Eidam neustále přidávám, toho totiž není nikdy dost.
      Sous-vide mě taky zajímá, jen já už těch hejblat mám doma tolik, že nevím, kam s nimi. Ale na tohle si ještě místo najdu.

    1. Báječné fotky, musím říct, že mi udělaly obrovskou radost. Přiznám se, že často přihodím taky celou konzervu, protože se mi nechce skladovat ten zbytek hrášku. Stejně to dnes již vždy od oka a tak to snese běžné nuance. Moc děkuji a jsem moc rád, že jste byl spokojený.

  4. Bezva, dnes jdu na to. Pro zájemce: 300 ml rýže (dlouhozrnná Basmati) mi vyšla jako 286 gramů. 😉

    1. Zdravím Zdeňku, z basmatky jsem ho ještě nedělal. Vždy mám pocit, že je taková méně lepivá :-). Osobně dělávám z klasické nebo jasmínové rýže. Vždy mívám zadání, že rýže musí být trošku více uvařená, aby byla ta autenticita maximální. Dokonce jsem už jednou nabízel strávníkům, že udělám půlku rýže rozvařenou a půlku nedovařenou, ale takový reál už byl odmítnut :-D.

  5. Zdravim, kdysi jsem delal na zakladni skole civilku a ptal jsem se jak to rizoto delali, je to uz 24 let ale pokud si pamatuju dobre tak mi ta kucharka rikala ze do celeho toho velkeho kastrolu patri jedna zavarovacka – a ted nevim jestli leco nebo calamada,a le rek bych ze spis ta calamada, protoze ta mela tu nasladlo palivou chut! Kdyztak zkuste ja tady nemam sanci calamadu sehnat ;D

    1. Ono by šlo zkusit obojí a uvidíme, jen do malého množství bude jen troška. Ono vlastně tím lečem nebo čalamádou to pak už je srbské rizoto. Ony ty kuchařky byly dobré babky kořenářky 😀

      1. Ahoj, super recept už velmi dlouho si toto jedno z mých nějoblíbenějších školních jídel z doby před 25lety chci zkusit uvařit, jen jsem zatím nenarazil na správný recept, o víkendu se do toho zkusím pustit.
        Pokud si dobře vzpomínám opravdu tom bývala nějaká zelenina podle složení (mrkev, paprika, cibule atd) nějspíš ta čalamáda.
        A maso se podobalo dnešním konzervám vepřové ve vlastní šťávě.
        Nejdříve zkusím Tvůj základ a když to bude v rodině chutnat, vyzkouším pak i nějaké experimenty.
        Teď jsem si vzpoměl na kamarádku jejíž maminka dělala kuchařku ve školní jídelně, ta by mohla mít přesný recept.

        1. Ahoj, vyzkoušej, já mám takovou odlehčenou variantu. Jak píšu, jako ze školní jídelny. Jinak v originále je orestované mleté vepřové maso a je nutné přidat nakládanou papriku. Jinak postup je podobný. To co dělali ve školní jídelně bývalo vlastně srbské rizoto, ale v mojí školní jídelně si tu nakládanou papriku (kapii) nevybavuji, tak jsem to udělal bez ní. Navíc mě to dnes více chutná s kuřecím než s tím mletým vepřovým, přijde mi to malinko stravitelnější. Tak pak dej vědět, jak se to povede.

  6. Miluju jídelnové rizoto od základky mám na něj fakt chuť, díky za recept. Hned vyzkouším. Mimochodem to italské rizoto mi nikdy nechutnalo a vůbec jsem nepochopila, co na tom všichni mají 😀

    1. Zdravím Vás Martino, italské rizoto je taky fajn, jen já ho potřebuji mít vždy udělané více do měkka. V některých restauracích v Itálii jsem míval až pocit, že jim prakticky syrovou rýži. Ale také jsem si v Itálii, Chorvatsku dal báječné sépiové rizoto a bylo pro mě již příjemně poživatelné, díky tomu, že nebylo tak moc al dente. Ale ty naše rizika mám moc rád stále :).

  7. ANO – SOUHLAS, je to dobrota .. uveřejněné 14.10.2013 v iDNES cit. „Podle odborníků je nesmysl říkat české směsi rýže s čímkoliv rizoto. Přitom to naše české sypké dostanete všude: od školní jídelny až po interhotel“ … české „kopečkové“ rizoto je pořád v módě … kdo má rád tak uvaří nebo koupí a ti druzí dle svobodné vůle nemusí, ha ha, proto budou raději hlady … já říkám, že záleží jenom na nás jedlících, co budeme jíst a co nám chutná, osobně jsem byl v Itálii a po pravdě to jejich risotto mi nechutnalo a vždy budu dávat přednost tomu našemu „kopečkovému“ … vyzkoušeno – uvařeno – a nezůstalo …

    1. Souhlasím, poslední dobou se příliš hledí na to co a jak je pojmenováno a často se opomíjí to, že daný název u nás může mít tradici. Sleduji to u spousty věcí a produktů. Dodnes jsem nepřijal, že pomazánkové máslo již není máslo, ale jen nějaké pomazánkové něco. Mám rád rizoto to naše i to italské, ale v Itálii dávám přednost, pokud není tak moc na skus, ale je uvařeno o trochu více. Také si nepotřebují hrát na nějakého gurmána, který odmítá smažák, kaťák a podobně. Jen my sami se rozhodneme, co nám chutná a co ne a rady odborníků si můžeme vyslechnout, ale nemusíme jich dbát :-).

  8. Tak manželka měla přání na školní rizoto, tak jsem se inspiroval tímto receptem. Ona i děti nadšení a já taky. Moc díky 🙂

    1. To jsem moc rád, je to takový hit. Doma ho musím dělat, občas i na návštěvách a málokdo na začátku věří, že je to tak snadné. Jsem moc rád, že jste měl doma úspěch. 🙂

      1. A další magor se připojí Ne že bych neměl rád vyšší gastronomii a stejně rád neuvařil kvalitní jídlo třeba i pod správným názvem s použitím originálních surovin… Ale to naše české a říkám také „riziko“ nebo „školní rizoto“ vlastně originál s tímhle názvem je . A co si budeme nalhávat milovala a miluje ho většina lidí tak jak ho ze školy znají. Doma se na jídelníčku objevuje dost často a nikdy nezbude. Postup mám skoro stejný jen místo nakládaného hrášku používám mražený sladký a směs v pánvi prodlevám kuřecím vývarem. Chuť je taky dost blízko k tomu čeho jsem se jako malý nemohl nikdy dost nacpat a doma to máme pořád rádi. Někdy dlouhozrnná někdy basmati podle toho co je doma ale Eidam 30 bez toho to u rizika fakt nejde Super psaní, super recept na bezvadný jídlo který my Češi budeme jíst ještě věky…. A kdo ví, třeba bude přesně tohle recept který se za několik let objeví na stránkách kuchařek jako vysoká gastronomie. Co frčí… Čerstvé suroviny, správná úprava a jídlo bez chemie a to tohle skvělý jídlo splňuje už od časů kdy nám ho paní kuchařky vařili tehdy a snad tak vaří dodnes. Takže “ aspoň tři kopečky a hoooodně sýra “

        1. Jé, tak tenhle komentář je skvělý. Moc se mi líbí, jak jste to Jirko napsal. Musím s Vámi ve všem plně souhlasit. Všichni nemusíme vařit Sous Vide metodou, i když někdy si to jako hračičky vyzkoušet chceme. Ale vaříme to a jak nám to dělá radost. Moc hezky napsaný. 🙂

      2. Úzasný!!!! Asi 10 let se snažím a hledám a konečně se zadařilo!!! Moc děkuji. Jen u nás ve škole v tom nebylo kuře ale mleté cosi a tak jsem to udělala z mletýho a stejně je to ONO!!!

  9. Taky jsem magor a tohle jídlo jsem dycky miloval, zejtra vyzkouším 🙂 I když si to asi trochu upravím, mrkev nevedu doma 🙂 Ale ta hláška s rejží ve varných sáčcích mě dostala, moje stará nic jinýho neznala, než jsem před rokem začal „vařit“ a ukázal jí, že existuje i jiná rejže 🙂 Už jsem to jednou dělal a chutnalo jí to (podle jinýho receptu), kterej jsem si zapomněl napsat, takže zejtra bude experiment znovu (každopádně nepoužiju kuřecí, za jedno je to mrtvej pták {sranda}, za druhý plec mi přijde vhodnější). No ještě se nikdy nestalo, aby to nějak nedopadlo, ale díky za fajn recept.

    Makovice

  10. Diky za skvely recept!! Myslela jsem ze já jsem takový magor co má chuť na rizoto z jídelny 🙂 jo a mimochodem super styl psaní 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *