Delikátní škvarková pomazánka


Česká, Jen tak recepty, Studená kuchyně / Neděle, 6 listopadu, 2016

A dietář se šel oběsit, tak by zněla slova klasika, Kuby. Inu, měl by pravdu, dietář, toť označení mé osoby. Nicméně pokud chcete udržet svou aktuální dietu, okamžitě přestaňte číst, jinak se půjdete oběsit sami nebo se taky možná půjdete zastřelit nebo skočit pod vlak. Tohle je naprosté koncentrované zlo a jen při pohledu na fotografii, slyším ve svých uších znít jméno Damien. Pokud se však dostanete ke škvarkům, které jsem koupil při naší skvělé návštěvě jižní Moravy, o tom bude taky pár slov později, tak to prostě jinak nejde. Dají se jíst pořád, s čímkoliv a co je nejhorší, tak v obrovském množství. Jdu si nalít sklenici vína, ta jihomoravská vzpomínka u mě vyvolává pavlovův reflex a má ústa se plní slinami. Se sklenicí vína se mi bude rozhodně psát lépe.

Delikátní škvarková pomazánka
Delikátní škvarková pomazánka

A je to zase tady tady, to jméno „Damien, Damien, Damien“… Nesmím se ani dívat, ani pokukovat. Toto jídlo bude prokleto, ty ďábelské škvarky dokázaly kompletně zlikvidovat i příslušenství mého jen rok starého tyčového mixéru.

Podle receptu by se měly škvarky 2x pomlít, ale já nemám mlýnek na maso, zatím, hej Ježíšku. Rozhodl jsem se tudíž, že použiji tyčový mixér a rozsekám je v nádobách, na které se tyčový mixér nasazuje. Věřte nebo ne, ale u obou nádob se mi podařilo strhnout hřídel. Je to prostě ďábelské jídlo a požaduje oběti. Připravte se však i na to, že bude požadovat i oběti váhové.

Tento recept je pouze jeden z mnoha, stejně jako existuje mnoho tváří boha, ačkoliv bůh je jen jeden, stejně jako škvarky. Věřím, že do budoucna se pokusím i o jiné experimenty a hlavně se pokusím získat nějaký opravdu starodávný a prastarý recept, který pak budeme všichni uctívat.

Ingredience:

  • 200g škvarků
  • 2 vejce natvrdo
  • 3-4 nakládané okurky (sladkokyselé) /by mě zajímalo, jak by to chutnalo s kvašáky
  • 4 jarní cibulky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Nevím jaké vybavení máte doma, ale škvarky musíte pomlít. Jak to uděláte je jen na vás, já vzhledem ke všem okolnostem škvarky rozemlel/rozsekal klasicky tyčovým mixérem, jelikož všechny ostatní pokusy skončily destrukcí a mlýnek na maso nemám. Vezměte si středně velkou mísu, aby jste nezápasili v malé misce jako já a škvarky do ní dejte. Nastrouhejte na hrubém struhadle vajíčka uvařená natvrdo a nakládané okurky. Přidejte plnotučnou hořčici a majonézu a vše důkladně promíchejte. Nakrájejte si jarní cibulku tak, že bílé části zapracujete do pomazánky a ty zelené použijete na ozdobení. Chtěl jsem na ozdobení použít pažitku, kterou miluji, ale dnes jsem ji v obchodě nesehnal. Tak příště. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Pak už jen stačí ukrojit kus opravdu dobrého chleba, nejlépe domácího a škvarkovou pomazánku na něj pořádně natřít a zakousnout se a vychutnávat. Damien, Damien, Damien, už je to tady zase.

 

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Delikátní škvarková pomazánka”

  1. taky jsem použila tyčovej mixér, krásně to fungovalo… no a když měla přijít na řadu poslední třetina škvarků, tak jsem ten tyčák taky odrovnala:

    vyhrabala jsem starý mlýnek na maso – no a taky žádnej šlágr! ucpaly se ty dírky v nástavci a ven nelezlo nic
    buď jak buď v mlýnku zůstaly škvarky pomletý, ale vydlabat je ven byla taky lahůdka 🙁

    takže talíř s pracně pomletými škvarky jsem odložila na zítřek, teď jdu likvidovat tu horu umaštěnýho (nebo zničenýho) nádobí

    pokud má někdo nějakej grif jak na to bez újmy na nervech, tak sem s tím

    P.S. nebýt tohohle mučení (tzn. mít po ruce už pomleté škvarky), tak lze napsat, že škvarková pomazánka s čerstvým chlebem je prostě mana

    1. Koukám Zuzko, že jste se pustila do křížku s ďáblem jménem škvarky. Já už mám samozřejmě tyčový mixér nový. No zatím to není ještě ten pravý, celokovový po kterém pokukuji. Ale co mám a zatím již pár let funkční a dobře funkční tak je ETA Gratus robot, který má i mlýnek na maso. A ten je vcelku dost ostrý a škvarky mi už dokáže zpracovat. Začínám na velké díry a při druhém mletí zmenším. Jinak když chci hodně najemno, tak ty pomleté ještě protáhnu tyčákem. Ony ty škvarky jsou potvory odolné.
      Asi nejlepší je se postupně propracovat ke kvalitnímu vybavení. Když vidím u řezníka jejich mlýnek na maso, tak mám pocit, že ta hračka co mám doma snad ani nemůže fungovat. Ale rozhodně namáhané vybavení volit celokovové, tedy tak aby i vnitřek byl kovový, aby měl pořádnou životnost. A mlýnek na maso, to je na dlouhé povídání. Ten pořádný nebudu mít nikdy doma, protože by se mi na linku ani nevešel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *