Delikátní škvarková pomazánka


Česká, Jen tak recepty, Studená kuchyně / Neděle, Listopad 6th, 2016

A dietář se šel oběsit, tak by zněla slova klasika, Kuby. Inu, měl by pravdu, dietář, toť označení mé osoby. Nicméně pokud chcete udržet svou aktuální dietu, okamžitě přestaňte číst, jinak se půjdete oběsit sami nebo se taky možná půjdete zastřelit nebo skočit pod vlak. Tohle je naprosté koncentrované zlo a jen při pohledu na fotografii, slyším ve svých uších znít jméno Damien. Pokud se však dostanete ke škvarkům, které jsem koupil při naší skvělé návštěvě jižní Moravy, o tom bude taky pár slov později, tak to prostě jinak nejde. Dají se jíst pořád, s čímkoliv a co je nejhorší, tak v obrovském množství. Jdu si nalít sklenici vína, ta jihomoravská vzpomínka u mě vyvolává pavlovův reflex a má ústa se plní slinami. Se sklenicí vína se mi bude rozhodně psát lépe.

Delikátní škvarková pomazánka
Delikátní škvarková pomazánka

A je to zase tady tady, to jméno „Damien, Damien, Damien“… Nesmím se ani dívat, ani pokukovat. Toto jídlo bude prokleto, ty ďábelské škvarky dokázaly kompletně zlikvidovat i příslušenství mého jen rok starého tyčového mixéru.

Podle receptu by se měly škvarky 2x pomlít, ale já nemám mlýnek na maso, zatím, hej Ježíšku. Rozhodl jsem se tudíž, že použiji tyčový mixér a rozsekám je v nádobách, na které se tyčový mixér nasazuje. Věřte nebo ne, ale u obou nádob se mi podařilo strhnout hřídel. Je to prostě ďábelské jídlo a požaduje oběti. Připravte se však i na to, že bude požadovat i oběti váhové.

Tento recept je pouze jeden z mnoha, stejně jako existuje mnoho tváří boha, ačkoliv bůh je jen jeden, stejně jako škvarky. Věřím, že do budoucna se pokusím i o jiné experimenty a hlavně se pokusím získat nějaký opravdu starodávný a prastarý recept, který pak budeme všichni uctívat.

Ingredience:

  • 200g škvarků
  • 2 vejce natvrdo
  • 3-4 nakládané okurky (sladkokyselé) /by mě zajímalo, jak by to chutnalo s kvašáky
  • 4 jarní cibulky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Nevím jaké vybavení máte doma, ale škvarky musíte pomlít. Jak to uděláte je jen na vás, já vzhledem ke všem okolnostem škvarky rozemlel/rozsekal klasicky tyčovým mixérem, jelikož všechny ostatní pokusy skončily destrukcí a mlýnek na maso nemám. Vezměte si středně velkou mísu, aby jste nezápasili v malé misce jako já a škvarky do ní dejte. Nastrouhejte na hrubém struhadle vajíčka uvařená natvrdo a nakládané okurky. Přidejte plnotučnou hořčici a majonézu a vše důkladně promíchejte. Nakrájejte si jarní cibulku tak, že bílé části zapracujete do pomazánky a ty zelené použijete na ozdobení. Chtěl jsem na ozdobení použít pažitku, kterou miluji, ale dnes jsem ji v obchodě nesehnal. Tak příště. Na závěr dochuťte solí a pepřem. Pak už jen stačí ukrojit kus opravdu dobrého chleba, nejlépe domácího a škvarkovou pomazánku na něj pořádně natřít a zakousnout se a vychutnávat. Damien, Damien, Damien, už je to tady zase.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *