Houbová polévka od maminky


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Neděle, 23 října, 2016

Tento víkend jsem byl v Oldřichově u Písku. Moje nejlepší kamarádky, potřebovaly s něčím pomoct, tak co bych pro ně neudělal. Dnes, tedy v neděli jsme si řekli, že vyrazíme ráno na houby, když všude hlásí, jak jich všichni nosí plné nůše, koše, tašky, bundy, přívěsné vozíky, … Nemusím vám povídat, jak to dopadlo. Našli jsme skutečně pár kousků, všude bylo pusto, pořádně ani na holubinku nebo muchomůrku člověk nenarazil. Vrátili jsme se s košíkem, kterému jsme ani nezakryli dno. Smích. No a protože jsou na mě všichni moc hodní, tak jsem si tu trošku mohl nechat a já okamžitě věděl, že si musím uvařit to houbovou polévku, kterou mi vařívala moje mamča.

Houbová polévka od maminky
Houbová polévka od maminky

Postup se malinko liší v závislosti, zda vaříte z čerstvých nebo sušených hub. Výsledek je velice podobný.

Ingredience:

  • plná dvojitá hrst čerstvých hub nebo vrchovatá hrst sušených hub
  • 30g másla
  • 1 brambor
  • trocha kmínu
  • vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř

Pojďme se podívat na postup, který je tak moc jednoduchý.

Čerstvé houby

Do hrnce dáte 20g másla a až se rozehřeje, tak do něj dáte čerstvé nakrájené houby, přidáte trošku kmínu, osolíte, opepříte a chvíli restujete. Tipuji tak 3-5 minuty. Nechcete, aby se houby úplně „rozblemcaly“, já mám rád, když jsou při konzumaci cítit v puse. Pak přidáte 1 vrchovatou lžíci hladké mouky a necháte ještě chvíli restovat. Vlastně si děláte takovou houbovou jíšku. Dávejte pozor, ať se vám nepřipálí, je nutné to pořád míchat. Když už se vám to trošku chytá ke dnu hrnce, přidáte 750ml vody a důkladně rozmícháte, ať tam nemáte hrudky. Jeden brambor si oškrábete, nakrájíte na kostky a dáte do polévky. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vařit minimálně 20 minut, aby se mouka důkladně provařila a brambory změkly.

Sušené houby

Sušené houby dáte do studené vody a necháte přes noc, aby se nasákly. Jakmile máte houby již nasáté vodou, dáte vařit na sporák. Hlavně nevylívejte vodu ve které byly namočené. Dejte trochu soli, pepře, kmínu a nechte vařit. Sušené houby potřebují více času než ty čerstvé. V malém kastrůlku si udělejte jíšku z 20g másla a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky. Tuto jíšku pak zalijte studenou vodou a vlijte do vývaru se sušenými houbami. Míchejte, aby se vám neudělaly hrudky a vařte přibližně 20 minut. Během vaření oškrábejte jeden brambor, nakrájejte jej na kostky a dejte do polévky. Polévku dochuťte solí a pepřem.

Na závěr, když už polévku nebudete vařit, jakoukoliv variantu, tak vmíchejte 10g studeného másla, to vám udělá příjemnou chuť a krásný lesk na povrchu. Tohle množství vyjde cca na 2 hezké porce, houbové polévky mojí mamči.

Houbová polévka od maminky v detailu
Houbová polévka od maminky v detailu

Tak dobrou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *