Listové taštičky plněné mletým masem


Jen tak recepty, Mezinárodní, Předkrmy / Čtvrtek, 6 října, 2016

Čas od času dělám dobrotu svým kolegům v práci. Rozhodně si je tím neuplácím, jak bych jen mohl, že? No a tak i tentokrát jsem se rozhodoval, co udělat, padaly návrhy na něco sladkého, pak něco slaného a slaný názor převládal, bezva, však já ta slaná jídla mám taky radši, ale co budu vlastně dělat? Mých kolegů je hodně, musí to být tedy rychlé, abych s tím nestrávil v kuchyni půl dne, musí to být do ruky, abych nemusel na poradu ještě tahat nějaké nádobí, musí to být chutné a dost univerzální, aby to jedli všichni.

img_8925-1
Listové taštičky plněné mletým masem

Tak jsem si řekl, vždy jsem měl rád věci z listového těsta a když se navíc naplní dobře ochuceným masem, je to paráda. No a když jsem si tak jel z práce domů, vzal jsem to rovnou na nákup a jelikož jsem potřeboval být v přípravě opravdu rychlý, koupil jsem vše u ve stavu „ready to use“. Tak pojďme na to.

Ingredience:

  • 2 balení rozváleného listového těsta (je to celkem 550g)
  • 300g mleté maso (mix vepřové a hovězí)
  • 1 vejce
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • směs koření Chop Suey
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 150g sýr Cheddar
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř

Jestli vám přijde množství surovin moc, tak se nebojte, ono to jen tak vypadá. Postup je tak jednoduchý. Cibuli jsem nakrájel na menší kostičky a dal do pánve s trochou oleje pomalu restovat asi 5 minut. Mezi tím jsem si oloupal 3 stroužky česneku prohnal lisem k cibuli. V tu chvíli se začnou linout vůně. Teď už trošku rychleji, aby se lisovaný česnek nespálil. Hodil jsem tam mleté maso a začal restovat. Po chvíli, kdy už vpadalo, že je hezky orestované jsem jej trochu podlil hovězím vývarem. Jako jasně, není to nutné, ale dá to masu plnější chuť. Takhle jsem mleté maso hezky dusil. Během dušení jsem okořenil směsí koření Chop Suey, osolil a opepřil. Těžko se píše kdy a jak kořením a ochucuji.   Já to totiž dělám celou dobu při vaření. První špetku soli dávám už když restuji cibuli. Jsem zvyklý kořenit a dochucovat vždy po celou dobu vaření. Pak mám přehled o tom, jak se chuť vyvíjí a můžu si ji začít hezky někam směřovat. No a když se mi maso hezky dusí, aby bylo měkoučké, tak jsem si nahrubo nastrouhal sýr Cheddar.

Maso jsem pravidel ochutnával a když jsem již uznal, že je dostatečně měkké a chutné, nechal jsem vývar a výpek mohutně zredukovat a maso nechal na pánvi odpočinout. Pánev jsem naklonil na stranu a maso posunul nahoru. Důvod je tak prostý. Ono v tom mase je dost tuku a ve spojení s olejem je to na mě příliš. Tímto když maso pomalu chladlo, tuk stekl dolů a mohl jsem jej snadno odstranit. Když bylo dostatečně chladné, vmíchal jsem do něj nastrouhaný Cheddar.

Vybalil jsem listové těsto, ještě jej malinko rozválel na pomoučené pracovní desce, nakrájel každý plát na 12 kousků, potřel vajíčkem a doprostřed umisťoval tak akorát množství směsi masa s Cheddarem. Každý kousek jsem pak přeložil, spoj pojistil přitlačením vidličkou, umístil na plech a potřel vajíčkem. Troubu jsem nastavil na horkovzduch, teplotu vyšponoval na 180°C a plech tam vrazil.

Na váš dotaz odpovídám, nevím, nesledoval jsem to a neměřil. Fakt netuším jak dlouho to tam bylo. Ale vytáhl jsem taštičky až měly krásnou zlatavou barvu.

A kolegům? Chutnaly.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *