Německý večer


Letem gastro světem, Německá / Středa, 21 září, 2016

Bavorské pečené koleno s bavorským bramborovým knedlíkem a bavorským zelím – Bayerische schweinshaxe mit kartoffelknödel und sauerkraut
Vaječný třívrstvý koláčEierschecke

20151031_185246-6

Putování po mapě světa pokračuje a my se stále příliš nevzdálili od naší matičky. Po rakouském večeru jsme si v létě (2015) udělali takové intermezzo s tatarskými bifteky a na podzim, kdy jsme již byli všichni odpočati po vlnách veder, jsme uspořádali další gastro výlet, tentokrát do Německa. Chvíli jsme diskutovali to pravé a typické jídlo pro Německo. Nu což, ono je tak veliké, že najít jedno jediné je vlastně nemožné. Proto jsme zůstali poblíž našich hranic a vybrali recepty typicky bavorské. Původně jsem chtěl dělat typický německy eintopf, ale jelikož po Německu bude následovat Polsko, zvolili jsme jinou laskominu, jelikož pro Polsko je typický bigos a to je takový polský eintopf.

Hlavním jídlem bylo pečené bavorské koleno s bavorským bílým zelím a bavorskými bramborovými knedlíky. Jako dezert jsem udělal bavorský tvarohovo-máslový koláč. A pití? To byla kapitola sama pro sebe. Spousta německého piva a vína.

Vzhledem k receptům mi bylo hned od začátku jasné, že příprava bude náročná. Ani ne tak komplikovaností, jako časově. Navíc se nás pro tento večer sešlo opravdu hodně a tak množství vařené pochutiny bude více než velké. No hlavně aby se vše vešlo do trouby a hrnců, honilo se mi hlavou. Bohužel jsem ve svém blízkém okolí neměl žádného Němce a tak jsem se musel s recepty spolehnout na internet. Bude to pokus na první dobrou, tak to snad klapne.

Skvělé bylo, že má sestra se synovcem u mě byli už od čtvrtka a já měl na pátek volno, tudíž jsme tento den využili k tomu, abychom nakoupili v Makru potřebné suroviny a v pivní speciálce spoustu různých německých piv. Na sobotu jsme byli připraveni a já věděl, že vařit a péct budu již od rána a celý den. Účastnící se pak budou scházet postupně, jak jim to bude časově vycházet.

Moc jsem se těšil a ráno nemohl pořádně dospat. Vzhledem k tomu, že budu hodně využívat troubu (moučník i kolena), začal jsem hned ze začátku s přípravou jídel v ní. A v tuto chvíli bylo úplně jasné, že začneme s dezertem, kterému jen prospěje, že po upečení zchladne a malinko si odpočine.

Eierschecke – Vaječný třívrstvý koláč

V Německu se hodně jí různé sladké knedlíky, bavorské vdolky, ale já pořád hledal něco méně známého a přitom vcelku tradičního a tento koláč mi padl okamžitě do oka. Bylo mi jasné, že tento pokus na první dobrou bude výzvou. Začal jsem hned brzo ráno, co kdyby.

20151031_193815-16

Ingredience:

Těsto:

  • 65g změklého másla
  • 100ml mléka
  • 40g krupicového sukru
  • 1 vejce
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 200g hladké mouky

Tvarohová náplň:

  • 50g másla
  • 1 vejce
  • 100g krupicového cukru
  • 500g polotučného tvarohu
  • ½ l nízkotučného mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku

Vršek:

  • 3 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 70g krupicového cukru
  • 100g másla

Hned ze startu jsem nastartoval svou troubu, kterou jsme rozehřál na 190 stupňů. Recept říká, že pokud použijete horkovzdušnou troubu, pak rozehřát na 170 stupňů. Pak už jsem se vrhl do míchání ingrediencí na těsto. Změklé máslo jsme utřel s cukrem, postupně přidával mléko a vejce. Do vedlejší mísy jsem jsem si prosál mouku s práškem do pečiva  a postupně ji pak přimíchával do utřeného másla s cukrem. Hmota, která vznikla byla dost tuhá, ale já se držel receptu a nevyměkl. Připravil jsem si kruhovou, dortovou formu, kterou jsem vymazal máslem, vysypal moukou a do ní rovnoměrně rozetřel těsto.

Těsto máme ve formě a teď pojďme na vrstvu druhou, tvarohovou náplň. Máslo, vejce, cukr a tvaroh jsem důkladně promíchal, až se cukr úplně rozpustil. Z jednoho balíčku vanilkového pudinku jsem uvařil pudink, který jsem nechal vychladnout a půlku jsme smíchal se směsí z másla, vejce, cukru a tvaroh. Tuto vrstvu jsem rozprostřel na těsto v dortové formě.

Tip: V receptech se vždy píše tvaroh, ale jen výjimečně v Vám poradí jaký opravdu zvolit. Já na pečení zásadně nepoužívám tvaroh ve vaničce, ale používám tvaroh v alobalu. Ten není tak plný vody a na pečení se hodí mnohem lépe.

20151031_193305-15Na třetí a poslední vrstvu jsem utřel žloutky s cukrem a máslem. Je nutné být pečlivý a opět třít tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Do směsi jsem vmíchal druhou půlku pudinku. Bokem jsem si z bílků ušlehal sníh a zlehka jej do krému opět vmíchal. Krém jsem po té rozetřel pomocí špachtle do formy a hezky uhladil.

Nyní již zbývalo koláč upéct. Vzhledem k tomu, že spodní korpus nebyl pečený dopředu a je jasné, že se bude péct déle, dal jsem formu do spodní části trouby, abych zajistil, že se těsto stihne propéct a bílkový krém na povrchu se nespálí. I proto jsem koláč po 10ti minutách ještě zakryl alobalem a pekl jej pak po zbytek času zakrytý. V receptu uvádějí, že by se koláč mě péc 1 hodinu. Já jsem po hodině kontroloval koláč špejlí a přišlo mi, že ještě nebylo těsto dole propečené, takže v mé troubě zůstal dokonce 90 minut. Mohlo to být mou chybou nebo chybou toho, že jsem doma bohužel měl tvaroh ve vaničce a tím pádem bylo v koláči více vody, než je zdrávo. Nicméně vše se povedlo.

Když už byl koláč opravdu hotový, odnesl jsem jej na balkón a vrhl se s chutí na to, na co jsem se těšil asi nejvíce. To skvělé hlavní jídlo.

Bavorské pečené koleno s bavorským bramborovým knedlíkem a bavorským zelím
Bayerische schweinshaxe mit kartoffelknödel und sauerkraut

Nebudeme si nic nalhávat. Tohle je kalorická bomba, které o zdravé a dietní stravě neslyšela ani kdyby měla naslouchátko. Na druhou stranu, je to gastronomický orgasmus a i když jsme všeho uvařil opravdu hodně, nic nezůstalo a co zůstalo si návštěvníci s radostí odnesli domů a celí od omastku pomlaskávali ještě následující den. Tak jdeme na to, ne?

Ingredience:

Upřesnění: Budu uvádět orientační množství pro řekněme 4-5 osob. Nás bylo opravdu hodně a je zbytečné popisovat množství pro 10 lidí ;-).

Bavorské vepřové pečené koleno

  • 2x vepřové koleno (jedno cca 800g)
  • 250ml vody
  • sůl
  • pepř
  • 1 velká cibule
  • 250ml světlého piva plzeňského typu (prostě „ležáček“)

Bavorské bramborové knedlíky

  • 1kg brambor
  • 2 lžíce krupice
  • 200g bramborového škrobu
  • sůl

Bavorské zelí

  • 800g čerstvého bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 jablko
  • 40g sádla
  • 1 lžíce cukru
  • 500ml vývaru (máte-li dobrý vepřový, je nejlepší)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky jalovce
  • 1 žíce octa 

Bavorské vepřové pečené koleno

Když se mi už krásně pekl koláč, vznikl mi prostor na to začít chystat hlavní jídlo. Kolen jsme měli opravdu hodně, ale už se začali scházet pomocníci a tak jsme společně kolena umyli a očistili, po osušení nařezali kůži a nasolili a opepřili. Ono upéct koleno zas není taková věda. Připravili jsme si pekáč, kolena do něj naskládali (vyšlo to jen tak tak), zalili studenou vodou, pivem a zasypali nakrájenou cibulí. Troubu jsme rozehřáli na 180 stupňů a pekáč s pokladem jsme do ní dali. Každou půlhodinku jsme kolena polévali výpekem a já občas, v mezičase poléval ještě pivem navíc. Ale tajně, aby to nikdo neviděl :-). Teď asi přichází otázka, jak dlouho jsme kolena pekli. To vím úplně přesně. Tak dlouho, dokud nebyla hotová. Jak jsme to poznali? Jednoduše, jakmile se začala kolena oddělovat od kostí. To jsem pak troubo ještě malinko oroštoval na 220 stupňů s horním grilem, aby byla kůrčička pěkně křupavá.

Bavorské vepřové koleno (Schweinehaxe)
Bavorské vepřové koleno (Schweinehaxe)

Po upečení kolínka zůstal v pekáči náramný výpek a tak jsem měli i skvělý sosík, kterým jsme s chutí své porce mohutně zalili.

20151031_185454-8
Sosík z pod kolen

Bavorské zelí

Knedlíčky jsme si nechali nakonec, protože ty půjdou rychle. Během pečení kolen jsme začali dělat zelí. Hlávku zelí jsem přenechal odbornému personálu nakrouhat dle mé předchozí instruktáže. Já rychle nakrájel cibuli a jablíčko a mohli jsme začít vařit. Našel jsem svůj největší hrnec, do něj dal rozpustit sádlo, hodil do něj nakrájenou cibuli, nechal lehce orestovat, pak jsem přidal jablíčka, kmín, bobkový list a jalovec. Když vše hezky zavonělo, odborný a vyškolený personál do hrnce napěchoval nakrouhané zelí, osolili jej a ještě jsme lehce restovali, dokud zelí malinko nezměklo a nepustilo trochu vody. V tu chvíli také zredukovalo svůj objem, to nás trošku překvapilo o kolik, ale co se dá dělat. Zelí jsme posléze zalili vývarem. Jakmile začalo vše bublat, stáhli jsme oheň a nechali pomalu dusit. Pak už jen míchali, míchali a když už začalo být zelí měkké, dochutili jsme jej octem a cukrem. Přátelé, tolik ochutnávačů jsem už dlouho neměl a pokud bych jej neodháněl vařečkou a vším co jsem po ruce měl, tak by bylo koleno jen s knedlíkem.

Bavorské bílé zelí
Bavorské bílé zelí

Bavorské bramborové knedlíky

Když už to vypadalo, že se blížíme do finále, vrhl jsem se bavorské knedlíky. Jestli se mi povedly netuším, ale byly krásně mazlavé. Nebo to byly maminčiny noky? Brambory jsem uvařil a nechal důkladně osušit. Když už nebyly ani horké asi příliš mokré, tak jsem je důkladně rozmačkal (recepty tvrdily propasírovat), smíchal je s krupicí, bramborovým škrobem a solí. Našel jsem i recepty, kam dávali vejce a díky tomu i více krupice nebo mouky, ale tento jednoduchý recept mi přišel vhodnější. Raději více brambor, než se ládovat moukou. Pak opět co největší hrnec, osolit vodu a uvést k varu. Hned když voda začala vřít, spolu se všemi kdo měli ruce a nohy jsme rychle začali dělat malé kulaté knedlíky pěkně je ládovali do vroucí vody. Jako vážně netuším jak dlouho jsme je vařili. Když vyplavali, tak jsem je zkusili ochutnat a když vypadaly , že už jako jo, šly ven. Upřímně řečeno, díky tomu, že bylo použito málo krupice a více škrobu, byly takové dost mazlavé. Asi kdybych je dělal příště, zkusil bych poměr poměr krupice oproti škrobu malinko upravit. Ale knedlíčky byly báječné i takto.

20151031_183653-4
Bavorské bramborové knedlíky

Vše jsme krásně naservírovali a vzhledem k tomu, že nás tentokrát skutečně nebylo málo, tak jsme museli prostřít 2 stoly a vešli jsme se jen tak, tak.

20151031_185257-7

A tímto bychom už jaksi asi mohli skončit že?

To by ale moje vyprávění nebylo úplné. Ne jen, že jsme se mohutně ládovali tímto orgazmickým jídlem, ale pořádně jsme to podlévali. Během vaření jsme posrkávali výborná německá vína, která přinesl Jirka.

20151031_180506-1
„Grauschiefer“ Riesling Trocken 2013
20151031_184530-5
Zeller Schwarze Katz
20151031_233319-23
Rheinhessen 2008

A aby toho míchání alkoholu nebylo málo, tak jelikož je Německo vyhlášené svým pivem a k takovému jídlu se pivo náramně hodí, tak jsem během pojídání a později i během sledování výborného německého filmu Das experiment degustovali několik německých piv. Asi je tady všechny vypisovat nebudu, však se podívejte na obrázky.

20151031_203608-19
Unser original – Weisse
20151031_211442-20
Aecht Schlenterla Rauchenbier
20151031_213300-21
Naturtrub – Weissbier
20151031_222234-22
Salvator – Doppelbock
20151031_190902-13
Meine blonde Weisse
20151031_191910-14
Mein Grünes
20151031_195709-17
Meine Hopfenweisse
20151031_201643-18
Unser Aventinus

Tak a nyní jsme již opravdu u konce. Co nás čeká příště? No přeci Polsko, to bude asi zajímavé, hlavně to polské pivo :-D.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *