Maďarský večer


Letem gastro světem, Maďarská / Pátek, 16 září, 2016

Hovězí perkelt (marhapörkölt) a noky (nokedli)

V sobotu 16.5.2015 jsme absolvovali připravovaný maďarský večer. Obrovskou výhodou je, že mám kolegyni Renátu, která má maďarské předky a ta nám poskytla jejich rodinný recept na hovězí perkelt. Aby bylo vše stylové, tak jsme si k pití pořídili 5ti putýnkový Tokaj 2008 (takový slaďoučký sirup).

Tokaj 2008 (5ti putýnkový)
Tokaj 2008 (5ti putýnkový)

Recept na hovězí perkelt (marhapörkölt) a noky (nokedli)

  • 1 kg hovězího masa (plec, kližka nebo zadní)
  • 2-3 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • mletá paprika
  • trošku kmínu
  • sůl
  • pepř
  • 4 rajčata
  • 2 zelené papriky

Maso nakrájíme na stejně velké kostky a cibuli nadrobno. Rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a pomalu ji opékáme dorůžova. Pak ji zasypeme mletou paprikou a na chvíli stáhneme hrnec z plotny. Vše zamícháme a ihned přidáme maso. Je nutné zvýšit „plamen“ a důkladně promíchat. Maso orestujeme než se zatáhne a pak jej zalijeme vodou (maso je pod vodou, voda skončí asi 1 cm nad masem). Jakmile máme maso orestované, doba restování závisí dost na množství masa a velikosti hrnce, tak přidáme zbývající koření (sůl, pepř a kmín), nakrájená rajčata a nakrájenou papriku. Vše pak dusíme dokud není maso měkké. Osobně používám tlakový hrnec, jelikož se doba výrazně zkrátí. My jsme v tlakovém hrnci vařili přibližně 40 minut. Po otevření tlakového hrnce jsme ještě nechali chvíli vařit, aby se množství vody mírně zredukovalo. Určitě však perkelt ničím nezahušťovat.

madarskyvecer-183348
Hovězí perkelt

Příloha může být různá. Rodina Renáty jej doma jí buď s noky nebo s tarhoňou. My jsme tedy zvolili noky, které pro nás byly lákavější.

Noky

  • 400g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 3dl vody (zde závisí na tom, aby těsto nebylo příliš řídké nebo husté (konzistence je podobná jako na halušky)

Vypracované těsto pak protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody, dokud noky nevyplavou a nechápe pak ještě chvilku vařit. Pak již stačí jen zcedit a podávat společně s perkeltem.

madarskyvecer-183005
Nakládané papričky plněné čerstvým sýrem
madarskyvecer-182837
Servírování
madarskyvecer-182819
Prostírání

Ačkoliv se může zdát, že jídlo je hodně podobné našemu guláši, tak právě dodaná zelenina změní chuť a pokrm je velice lahodný a příjemný. Určitě všem doporučuji jej vyzkoušet.

madarskyvecer-184239
Nefotit
madarskyvecer-182924
Tokajfie

Sami vidíte, že zábava to byla veliká🙂.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *